Edellinen sivu

Oryzaephilus surinamensis ja oryzaephilus mercator

Riisihärö ja pähkinähärö

Tuntomerkit: Aikuiset kuoriaiset ovat hyvin saman näköisiä, n. 3 mm pitkiä, tummanruskeita ja muodoltaan litteitä. Etuselän reunoissa on piikkimäiset lisäkkeet. Pähkinähäröllä on piikkimäinen lisäke silmien takana, kun riisihäröllä se on pyöristynyt. Riisihärönaaras voi elää jopa kolmevuotiaaksi. Riisihärö laskee munat suoraan ravintoon. Toukat ovat 3 mm pitkiä, väriltään vaaleita.

Riisihärö ja pähkinähärö ovat hyvin samannäköisiä kuoriaisia. Häröt kulkeutuvat muun muassa leipäviljan, kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden mukana.

Suomessa riisihärö on valtalaji. Riisihärö voi löytyä lesepakkauksesta tai kaurahiutaleista. Häröt sietävät hyvin kuivuutta, joten ne voivat elää ja lisääntyä keskuslämmitystaloissa. Häröt ovat ikävimpiä tuholaisia myllyissä, leipätehtaissa ja yleensäkin tuotteen matkalla myllystä tehtaan ja kaupan kautta kotiin asti. Ne ovat pieniä, litteitä ja pesiytyvät helposti liitoskohtiin ja rakoihin, joista niitä on hankala hävittää.

Riisihärön ja pähkinähärön torjunta ja hävittäminen

Saastuneet pakkaukset hävitetään tai jos riisihäröesiintymä on todella pieni, voidaan pakkaukset desinfioida pakastamalla viikon ajan alle 25 asteen lämpötilassa. Pölynimurilla kannattaa imuroida kaappien raot ja liitoskohdat ja pintoihin sumuttaa pyretriinisumutteita, kuten Raidia tai Baygonia.

Elintarviketuholaisten torjuntaohjeet

Lähteet
Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT: Sisätilojen tuhoeäinten torjunnasta. Järjestäjä: KASEL
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT
Internet: http://www.uku.fi/~holopain/stt/stteltar.htm