Muut puutarhakasvien tuholaiset

Ripsiäinen

Ripsiäinen

Kempit

Tuntomerkit: Kempit (Psyllidae) ovat aikuisena 3–5 mm, ja niiden läpinäkyvissä siivissä on suonet.

Kempit esiintyvät lehtien alapinnoilla ja häirittäessä ne pyrähtävät lentoon. Litteät toukat vioittavat imemällä kasvien versoja, lehtiä ja kukintoja. Toukka-asteet erittävät runsaasti vahamaista vaaleaa eritettä ja mesikastetta.

Kemppien heimoon kuuluu monia eri lajeja. Omenakemppi (Calopsylla mali) talvehtii omenapuun oksilla. Munat kuoriutuvat silmujen alettua aukeamaan huhti–toukokuussa. Toukat vioittavat silmuja, avautuvia lehtiä ja kukintoja imemällä.

Omenakemppi

Orapihlaja-aidasta lennähtävät kirkassiipiset kempit ovat hyvin yleisiä. Kempin litteät toukat imevät alkukesällä orapihlajan versoja. Kesäkuun lopulla kempit siirtyvät lehtien alapinnoille.

Pistiäisten ja perhosten toukat

Ruusun lehtiä saattaa nakertaa ruusupistiäisen toukka. Pistiäisten ja perhosten toukat voi yrittää noukkia pois, mutta niitä voi myös torjua pyretriinisumutteilla. Käsittely täytyy uusia aina tarpeen mukaan, sillä torjunta-aine ei tehoa muna-asteella oleviin hyönteisiin.

Harsosääski

Harsosääsken (Sciaridae) toukat syövät pääasiassa kasvualustan pinnalla kasvavia leviä ja sienirihmastoa, mutta voivat runsaslukuisena vioittaa lähinnä nuorien pistokkaiden ja taimien juuria. Suurien ja terveiden kasvien kasvulle ei toukista yleensä ole haittaa. Hillitse kastelua ja anna mullan välillä kuivahtaa. Kastele multa torjunta-aineella useaan kertaan. Aikuisiin sääskiin tehoavat mm. pyretriinisumutteet.

Käytetyt lähteet:
Kirjat: Kurppa, A. (MTT). Onnistuneen kasvinsuojelun perusteet. Irmeli Markkulan toimittama kirja: Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita (1998). Kasvinsuojeluseura ry. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N.o 91.
Tuovinen, M. Hedelmä- ja marjakasvien tuhoeläimet. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N.o 89
Schubert, M. & Hervig, R. (1976). Kodin kukat. Otava, Helsinki.
Puupponen, E. (1974). kevättä kukille Huonekasviopas. Oy Trans-Meri Ab, Helsinki.
Internet-sivustot: www.mtt.fi
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MMT
Artikkelit: Peltola, R. (2004). Apua, kirvoja!. Artikkeli Helsingin Sanomissa 18.6.2004

Ratkaisut

Sirotteet tehoaa torakoihin

> Lue lisää Baygon sirotteesta

Raid Super

Raid Super haastaviin tuholaisongelmiin

Raid Super -aerosoli tehoaa kaikkiin kotipiirin lentäviin ja ryömiviin hyönteisiin.

> Lue lisää Raid Super -aerosolista

Torjunta

Näin torjut torakat

Torjunnassa täytyy olla kärsivällinen. Munat ovat hyvin suojassa torjunta-aineilta niin sanotussa munakotelossa, ja niinpä käsittely täytyy uusia säännöllisin väliajoin niin kauan kuin hyönteisiä esiintyy.
Lue lisää…