Edellinen sivu

Cimex lectularius

Lude

Tuntomerkit: Lutikka eli seinälude on luteiden ylälajiin kuuluva syöpäläinen (eli se käyttää ravinnokseen verta, ihoa tai sen eritteitä). Lude on n. 8 mm pitkä, leveä ja litteä. Se on tavallisesti ruskea, mutta kauan ravinnotta olleet yksilöt ovat vaaleampia. Suomessa lutikoista tuli harvinaisempia 1950-luvun jälkeen, mutta mm. lutikoiden kasvanut vastustuskyky nykyisin käytössä olevia torjunta-aineita vastaan sekä lisääntynyt matkustelu on aiheuttanut vaivan yleistymistä 2010-luvulla.

Lutikka imee ihmisestä verta

Lutikka ja sen toukkavaiheet imevät ihmisestä verta yöllä. Hyönteisen purema ei aiheuta monille mitään oireita, mutta jotkut saattavat saada puremakohtaan kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia. Onneksi lutikka ei Suomessa levitä tauteja. Pistosten hoitoon saa apteekeista kortisoni- ja antihistamiinivoiteita.

Lutikat viihtyvät huoneenlämmössä. Sen pesäpaikkana saattaa olla lemmikin koppi tai pesä, sillä se imee verta myös esimerkiksi kissoista, koirista, marsuista, kaneista ja linnuista.

Lude leviää matkustelun myötä

Luteiden leviäminen on lisääntynyt matkustelun myötä. Yksityisasuntoon lude saattaakin tulla ulkomaantuliaisena. Suurissa metropoleissa, kuten New Yorkissa ja Euroopassakin useassa pääkaupungissa ongelma tunnetaan päivittäin, kuten Kööpenhaminassa ja Helsingissäkin.

Lutikka oleskelee päivisin vuoteissa, tapetin halkeamissa, taulujen ja ryijyjen takana, listojen raoissa ja muissa sopivissa piilopaikoissa. Luteet sängyssä ja muiden olinpaikkojen lähistöllä huomaa parhaiten tummista ulosteläikistä. Lisäksi saattaa näkyä tyhjiä toukannahkoja ja munankuoria.

Luteita hotellihuoneessa tai matkatavaroissa

Jos huomaat matkalla ollessasi hotellihuoneessa luteita, ravistele kaikki vaatteet ja niiden taitokset huolellisesti, ennen kuin pakkaat ne laukkuun. Kun saavut kotiin, tehokas keino luteista eroon pääsemiseksi on lämpökäsittely. Kaikki luteen kehitysasteet kuolevat ollessaan 10 tuntia +55°C lämpötilassa. Lämmitä sauna 55–70°C:ksi ja laita matkalaukku ylimmälle lauteelle. Pidä laukku aluksi suljettuna ja avaa se muutaman tunnin jälkeen. Anna laukun olla saunassa vaadittu aika, jotta luteet varmasti kuolevat. Vaatteista luteet tuhoutuvat 60°C pesuohjelmalla.

Luteiden torjunta

Jos havaitset luteita kotona, kerro asiasta heti isännöitsijälle, vuokranantajalle tai ota suoraan yhteyttä torjunta-ammattilaisiin. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Rentokil ja Anticimex. Luteiden torjunta täytyy aloittaa välittömästi.

Ensiapuna voit sumuttaa pyretroidipohjaisella Baygon torjunta-aerosolilla kaikki luteiden olinpaikat ja esimerkiksi huonekalut, joita et mekaanisesti pysty kauttaaltaan puhdistamaan, mutta ilman yhteydenottoa ammattilaisiin et ludeongelmasta pääse kokonaan eroon.
Kanna patjat sekä kankaiset huonekalut ulos jos siellä on pakkasta -15 – -17°C tai saunaan, jonka lämpötila on 60°C. Vuodevaatteet kannattaa pestä 60°C pesuohjelmalla tai viedä samanlämpöiseen saunaan pariksi tunniksi. Jotkut luteet ovat lintujen syöpäläisiä, mutta pääsevät asuntoihin rakenteissa sijaitsevista pesistä. Paras konsti näiden torjumiseksi on pesinnän estäminen rakennuksessa. Mikäli pesä on käytössä ja haluat sen säilyttää, käsittele Baygon aerosolilla kaikki mahdolliset luteiden sisääntuloväylät.Lude on usein ulkomaan tuliainen

Lähteet
Kirjat: Roivainen, S. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.
Internet-sivustot: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm
Berner.fiwww.insects-information.com
Muut: Helsingin kaupunki, terveysvirasto. Epidemiologian yksikkö. Ohjeet päätäiden hävittämiseksi.