Muurahaiset

Maassamme asustaa kymmeniä muurahaislajeja, mutta kotipiirissä haittaa aiheuttavat pääasiassa kolme lajia: sokerimuurahainen eli mauriainen, faaraomuurahainen ja hevosmuurahainen. Useimmiten muurahainen koetaan haitaksi keväisin, kun pienet mustat sokerimuurahaiset valtaavat kodin sisätilat tai ilmaantuvat kesäisin pihalle ja puutarhaan. Muurahaiset ovat myös monen pientalo- ja kerrostaloasukkaan ympärivuotinen vitsaus.

kekomuurahainen_495px

Suomen yleisimmät muurahaislajit

Sokerimuurahainen ja sitä selkeästi suurempi hevosmuurahainen ovat Suomen luontoon kuuluvia hyönteisiä. Faaraomuurahainen on ”tuontitavaraa” alunperin tropiikista. Pihamaalla saattaa asustaa myös kiusallisia kekomuurahaisia, siloviholaisia tai keltiäisiä.

Kekomuurahaiset aiheuttavat välillistä haittaa hoitamalla kirvoja, jotka taas tuhoavat kasveja. Kellertävien siloviholaisten, jotka tunnetaan kansankielellä myös nimellä kusiainen, puremat kirvelevät iholla pitkään.

Niin kauan kuin muurahaisongelma pysyy lievänä ja paikallisena, sitä vastaan voidaan taistella kotikonsteilla ja päivittäistavarakaupoista saatavilla torjunta-aineilla. Lue lisää muurahaisten torjunnasta.

Mikäli ongelma äityy pahaksi tai yhdyskuntaan ei päästä käsiksi, kannattaa kutsua ammattilaiset apuun. Muurahaisten ennaltaehkäisy on myös mahdollista. Lue vinkit sivulta Ennaltaehkäise muurahaisongelmat.