Hyönteiset

Sokerimuurahainen

Tuntomerkit: Siivettömät työläismuurahaiset ovat väriltään mustia ja n. 4 mm pitkiä.

Sokerimuurahainen eli mauriainen (Lasius niger) on yleisin sisätiloissa esiintyvä laji. Yleensä sen pesä on ulkona maassa: ruohomättäissä, kukkapenkissä, laattojen, kivien ja laudankappaleiden alla tai sokkelin vieressä. Rakennuksissa ne asettuvat mielellään kivijalan halkeamiin ja koloihin sekä lattian alle. Sisään se tunkeutuu kevättalvella, keväällä ja kesällä ravinnonhakumatkoillaan.

Jos sokerimuurahaisia esiintyy myös talvella, se johtuu siitä, että pesä on joko talon rakenteissa, talon alla tai talon välittömässä läheisyydessä. Rakennuksen lämpö pitää tavallisesti horrokseen vaipuvat sokerimuurahaiset hereillä ympäri vuoden. Mauriaiset pitävät kaikenlaisesta makeasta ja myös kuolleista hyönteisistä. Mauriainen on vaaraton, mutta sitäkin epämiellyttävämpi tunkeutuessaan kaikkialle missä ravintoa (varsinkin makeaa) on saatavilla.

Mauriainen ei pure, mutta ulkona puutarhassa siitä voi olla välillisesti haittaa: mauriainen nimittäin hoitaa kasveja vahingoittavia lehtikirvoja.

Sokerimuurahaisten torjunta

Sisätiloista sokerimuurahaiset eli mauriaiset voidaan torjua aerosolivalmisteilla, kuten Raid Muurahaisaerosolilla tai syöteillä, kuten Raid Muurahaisrasialla tai Baygon Muurahaissyötillä.

Jos muurahaisia on sisällä, siivoa leivänmurut ja muu muurahaisia houkutteleva ravinto pois. Muurahaisten sisääntuloreitit kannattaa tukkia. Pihapiiristä mauriaiset voi karkottaa rikkomalla niiden pesät. Lue lisää sokerimuurahaisten torjunnasta.

Lähteet

Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry