Hyönteiset

Sokeritoukka

Tuntomerkit: Aikuinen sokeritoukka on noin 1 cm pitkä, hopeanhohtoisten suomujen peittämä ”notkea” hyönteinen. Se elää kosteissa sisätiloissa: viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa, kellareissa ja pesiytyy esimerkiksi laattojen alle ja putkistojen ympäristöön.

Sokeritoukka (Lepisma saccharina) kulkee tilasta toiseen muun muassa putkien läpivientien kautta ja pystyy nousemaan huoneistoihin hajulukkojen läpi. Munansa sokeritoukka laskee rakoihin ja halkeamiin. Sokeritoukka elää pimeässä, joten parhaiten vikkelät sokeritoukat pääsee yllättämään pistämällä valot pitkään pimeänä olleeseen kylpyhuoneeseen.

Sokeritoukka on kaikkiruokainen

Sokeritoukka syö melkein mitä tahansa tärkkelyspitoista materiaalia (esim. leivänmuruja). Se pystyy hajottamaan selluloosaa ja se voi nakerrella tapettiliimaa, kirjojen sidontaan käytettyä liimaa, homeista paperia, jopa valokuvia. Se saattaa käydä myös likaisten tekstiilien, nahan ja synteettisten materiaalien kimppuun ja jyrsiä niihin reikiä.

Kylpyhuoneissa sokeritoukat ruokkivat itsensä hiuksilla ja ihokarvoilla, irronneella ihosolukolla ja lialla. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa olla merkki kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

Torju sokeritoukka aerosoleilla ja muurahaissirotteella

Sokeritoukan aiheuttama haitta on yleensä vähäinen ja ne aiheuttavat harvoin vahinkoa elintarvikkeille. Ne elävät vanhoiksi (jopa 4-vuotiaiksi) ja lisääntyvät hitaasti, joten niitä on harvoin kiusaksi asti. Sokeritoukka välttelee kuivia ja hyvin ilmastoituja paikkoja. Se on kotioloissa harmiton. Torjuntaan voidaan käyttää torjunta-aerosoleja ja Raid Muurahaissirotetta. Katso yksityiskohtaiset ohjeet sokeritoukkien torjuntaan.

Uunitoukka (Thermobia domestica) vaatii korkeamman lämpötilan ja on harvinainen asunnoissa. Jos sitä esiintyy on se kuitenkin kiusallisempi, sillä hyönteisiä on runsaasti. Torjunta kuten sokeritoukalla.

Lähteet

Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT‚ Internet-sivustot: www.insects-information.com
Kirjat: Ekbom, P. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.
Internet-sivustot:
http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm, www.insects-information.com