Syyhypunkit

Punkkeja on kymmeniätuhansia erilaisia. Syyhypunkki ja karvapussipunkki elävät ihmisen ulkoloisina. Ihmistä saattaa ahdistella myös lintupunkki. Erityinen harmi ihmisille ovat allergiat, jotka aiheutuvat itse punkeista, niiden toukannahoista, ulosteista sekä kuolleista punkeista.

Syyhypunkki

Syyhypunkki (Sarcoptes scabiei) on nykyään harvinainen. Se aiheuttaa sietämätöntä kutinaa ja esiintyy yleisimmän mm. sormien väleissä sekä käsien ja jalkojen taipeissa. Jos epäilet tartuntaa, käänny lääkärin puoleen.

Lintupunkki

Lintupunkki (Dermanyssus gallinae) eksyy sisälle rakennuksissa olevista linnunpesistä. Niin kauan kuin pesä on asuttu, punkki ei kiusaa ihmistä. Vasta pesän autioiduttua ne lähtevät ruoanhakumatkalle sisätiloihin. Estä lintujen pesintä asuinrakennuksissa. Hävitä pesät lintujen lähdettyä ja sumuta alue torjunta-aerosolilla.

Torakka

Pölypunkit syövät hilsettä

Huonepölyn punkkeja esiintyy pääasiassa vanhoissa puulämmitteisissä taloissa, joissa kosteus on suurempi kuin keskuslämmitteisissä rakennuksissa. Ne viihtyvät erityisesti patjoissa, sillä vuoteessa on lämmintä, ilman kosteus on kehosta johtuen korkea, ja lisäksi ruokaa eli hilsettä on tarjolla runsaasti.

Useimmat ihmiset eivät edes huomaa pölypunkkien olemassaoloa, mutta monille punkkijätökset ja kuolleet punkit aiheuttavat hengitysteihin joutuessaan allergisia oireita sekä mahdollisesti myös iho-oireita. Punkkiallergikon on huolehdittava siisteydestä erityisen tarkasti. Pölyjen pyyhkiminen ja imurointi pitäisi muodostua rutiiniksi. Vuodevaatteet olisi tuuletettava ja patjat imuroitava päivittäin.

Pääasialliset lähteet:
Kirjat: Roivainen, S. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.
Internet-sivustot:
http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm
www.berner.fi
www.insects-information.com
Muut: Helsingin kaupunki, terveysvirasto. Epidemiologian yksikkö

Ratkaisut

Baygon-aerosoli

Baygon tehoaa lentäviin ja ryömiviin hyönteisiin

Baygon torjunta-aineiden avulla pääset tuhohyönteisistä eroon nopeasti ja tehokkaasti. Baygon valmisteet tehoavat nopeasti ja vaikuttavat pitkään. Jo pieni määrä ainetta tehoaa.
> Lue lisää