Hyönteiset

Liljakukko

Tuntomerkit: Aikuisen liljakukon pää, tuntosarvet ja jalat ovat mustat. Väriltään se on kirkkaanpunainen ja n. 6–7 mm pituinen.

Liljakukko (Lilioceris lilii) on lehtikuoriaisiin kuuluva kovakuoriainen. Liljakukko talvehtii aikuisena. Aikuiset kuoriaiset talvehtivat karikkeessa ja tulevat esiin varhain keväällä syömään ja munimaan lehtien alapinnoille. Liljakukon munat ovat pieniä ja mustia. Liljakukon toukka on oranssi ja usein tumman ulosteliman peitossa.

Liljakukko on liljakukkien tuholainen, ja se syö liljojen lehdet ja kukinnot. Pahimmillaan se voi syödä kaikkien liljojen lehdet. Liljojen nuput kannattaa tarkistaa, sillä liljakukko munii nuppuihin, kukintoihin ja lehtiin. Jos lakanpunainen liljakukko löytyy, se pitää litistää heti. Lehtien alta löytyvät munarivistöt kannattaa pyyhkäistä pois heti havaittaessa.

Liljakukon torjunta

Liljakukon löytää helposti huomiota herättävän ulkonäön ansiosta. Aikuiset liljakukot voi pyydystää ja hävittää heti keväällä, jolloin munia tulee vähemmän. Munaryhmät ja toukat kannattaa pyyhkiä talouspaperiin ja polttaa. Liljakukkoa voi torjua myös pyretriinisuihkulla, joka pitää suunnata liljakukon kärsään.

Lähteet

Haastattelu: Vanhempi tutkija Irmeli Markkula, MTT
HS.fi – Liljakukko syö liljat lehdettomiksi