Hyönteiset

Herhiläinen

Euroopan suurin ampiainen

Suomessa vaeltaa satunnaisesti herhiläinen, joka on muille eurooppalaisille huomattavasti tutumpi pistiäinen. Huomiota herättävää tässä hyönteisessä on sen koko; herhiläinen on lähes kaksi kertaa suurempi kuin yleinen ampiainen, pituudeltaan 2,20–3,20 senttimetriä. Sen keskiruumis ja osa takaruumiista on ruskeanpunaiset sekä ruskeakarvaiset ja yleinen ampiainen on yleisilmeeltään herhiläistä keltaisempi. Herhiläisen pesä sijaitsee samanlaisissa paikoissa kuin yleisillä ampiaisilla eli maakoloissa, kiviaidoissa, ontoissa puissa ja linnunpesissä.

Herhiläisen pistoa syytä välttää

Herhiläisen pisto on erityisen kivulias; se vastaa kahta pienempien lajien pistoa. Kipua lisää piikin suuri koko. Jos olet allerginen ampiaisen pistolle, on herhiläisenkin pistoa syytä välttää.
Herhiläinen pistää samalla logiikalla kuin yleinen ampiainen eli ärhäkkä siitä tulee vain uhattuna. Suomeen ne saapuvat yleisimmin lämpiminä kesinä ja vahvoina lentäjinä ne levittyvät nopeasti ja vaivattomasti. Uusi tapaus herhiläinen ei Suomessa ole; sen levinneisyys on ollut 1930-luvulla huomattavasti nykyistä laajempaa. Herhiläisen uusi tuleminen on nyt koettu Kaakkois- ja Etelä-Suomen alueilla ja yksilöitä on nähty lämpimänä kesänä jopa Pohjois-Karjalassa.

Lähteet

Kirjat: Olsen, L-H. (1997). Murkkuja ja mehiläisiä. WSOY. Itämies, J. (2008). Paarman puremaa. F-Kustannus.
Internet: Tampereen hyönteistutkijaiseura r.y. www.yle.fi

Ratkaisut