Piha ja puutarha

Pihasta ja puutarhasta löytyy useita lentäviä, ryömiviä tai pistäviä hyönteisiä. Osa näistä on haitaksi kasveille ja niistä voi aiheutua riesaa myös ihmisille. Katso ohjeet puutarhatuholaisten torjuntaan kunkin lajin sivulta.

Ampiainen

Ampiainen

Ampiaisia (Vespidae) on Suomessa monia lajeja. Yleistäen niillä on läpikuultavat siivet ja takaruumiissa poikkijuovat ja myrkkypistin.

Ansarijauhiainen

Ansarijauhiainen

Ansarijauhiaista tavataan kasvihuoneista ja huonekasveilta. Litteät ja soikeat nymfit elävät paikalleen kiinnittyneitä vahapanssarinsa suojassa.

Faaraomuurahainen

Faaraomuurahainen

Faaraomuurahainen on pieni, n. 2 mm pitkä, kellertävä tai punertava muurahainen, joka elää meillä sisätiloissa ympäri vuoden.

Hevosmuurahainen

Hevosmuurahainen

Hevosmuurahainen eli aitohevosmuurahainen (Camponotus herculeanus) on maamme suurin muurahaislaji. Se elää havumetsissä ja tekee pesänsä kuolleiden tai elävien puiden alaosiin.

Karviaispistiäinen

Karviaispistiäinen

Karviaispistiäiset (Nematus ribesii) elävät karviaisen lisäksi myös herukoilla. Samaan sukuun kuuluu useita lajeja, joiden ulkomuoto, elintavat ja tuhot muistuttavat suuresti toisiaan.

Kekomuurahainen

Kekomuurahainen

Kekomuurahaiset mm. muokkaavat maata ja sen rakennetta, kierrättävät ja keräävät hiiltä ja ravinteita ja vaikuttavat monien selkärangattomien ja -rangallisten levinneisyyteen.

Keltiäinen

Keltiäinen

Keltiäiset elävät maan alla ruohostoissa ja matalakasvuisilla niityillä. Maan alla sijaitsevan pesän päälle saattaa ajan myötä muodostua korkea maamyyrän kekoa muistuttava kumpare.

Kimalainen

Kimalainen

Kimalaisista, kuten ampiaisistakin, vain kuningattaret talvehtivat. Ne viettävät talven horroksessa kannonkoloissa, kantokarhoissa ja ojanpenkoissa.

Kirvat

Kirvat

Kirvat (Aphididae) ovat parin, kolmen millimetrin mittaisia, pehmeänahkaisia hyönteisiä, joita voi olla hyvinkin eri värisiä.

Lentomuurahainen

Lentomuurahainen

Lentomuurahainen eli kuningatar- tai kuhnurimuurahainen, ei ole, kuten usein luullaan, muurahaislaji vaan nimitys kaikille siivekkäille yksilöille.

Liljakukko

Liljakukko

Aikuisen liljakukon pää, tuntosarvet ja jalat ovat mustat. Väriltään se on kirkkaanpunainen ja n. 6–7 mm pituinen.

Mehiläinen

Mehiläinen

Mehiläiset, kuten ampiaiset ja kimalaisetkin, kuuluvat pistiäisten lahkoon ja mesipistiäisten yläheimoon. Tunnetuin mehiläislaji on tarhamehiläinen (Apis mellifera.)

Muut puutarhakasvien tuholaiset

Muut puutarhakasvien tuholaiset

Muita puutarhassa esiintyviä tuholaisia ovat mm. ripsiäinen, kempit, pistiäisten ja perhosten toukat sekä harsosääski.

Siloviholainen eli ”kusiainen”

Siloviholainen eli ”kusiainen”

Siloviholainen (Myrmica rubra) tunnetaan kansanomaisesti kusiaisena. Siloviholainen rakentaa pesän kivien alle, lahopuuhun, pudonneeseen oksaan tai sammaltuppaiden alle.

Sokerimuurahainen

Sokerimuurahainen

Sokerimuurahainen eli mauriainen (Lasius niger) on yleisin sisätiloissa esiintyvä laji. Yleensä sen pesä on ulkona maassa.