Satunnaiset asuntovieraat

Satunnaiset asuntovieraat ovat niitä pikkueläimiä, jotka tunkeutuvat sisätiloihin suojan, lämmön ja ravinnon toivossa. Yleensä nämä alla kuvatut eläimet ovat täysin harmittomia, ja jotkut niistä ovat jopa hyödyllisiä, sillä ne läsnäolollaan paljastavat esimerkiksi kosteusvaurion. Mikäli hyönteisiä on riesaksi asti, ne kannattaa torjua.

Banaanikärpänen

Banaanikärpänen

Banaanikärpänen kuuluu mahlakärpäsiin. Mahlakärpäset (Drosophilidae) ovat pieniä, n. 2–4 mm pitkiä, puna- tai mustanruskeita kärpäsiä, joilla usein on punaiset silmät.

Huonekärpänen

Huonekärpänen

Aikuiset kärpäset lentävät sisään asuntoihin ja tuovat jaloissaan ja imukärsässään bakteereja elintarvikkeisiin levittäen varsinkin vatsasairauksia.

Hämähäkit ja lukit

Hämähäkit ja lukit

Kotihämähäkki on yleisimpiä sisätiloissa esiintyviä hämähäkkilajeja. Seinälukki on hyödyllinen hyönteinen pyydystäessään haitallisia hyönteisiä ja punkkeja.

Jauhopukki

Jauhopukki

Kookasta jauhopukkia (Tenebrio molitor) ei voi olla huomaamatta sen ryömiessä valkoisen jauhon seassa.

Jäytiäiset

Jäytiäiset syövät homesieniä sekä kasvien ja hyönteisten jätteitä. Niitä voi esiintyä myös viljatuotteissa, mutta lisääntyäkseen ne vaativat kostean ympäristön.

Kukkakärpäset

Useimmat kukkakärpäslajeista ovat noin sentin mittaisia, mutta koko vaihtelee paljon. Huomattavan suuri osa lajeista jäljittelee ulkonäöltään pistiäisiä.

Lentomuurahainen

Lentomuurahainen

Lentomuurahainen eli kuningatar- tai kuhnurimuurahainen, ei ole, kuten usein luullaan, muurahaislaji vaan nimitys kaikille siivekkäille yksilöille.

Lihakärpänen ja kiiltokärpänen

Lihakärpänen ja kiiltokärpänen

Liha- ja kiiltokärpäset munivat lihaan ja kalaan sekä niistä valmistettuihin tuotteisiin. Lihan ja kalan tuoksu houkuttelee niitä paikalle pitkienkin matkojen päästä.

Muut sisätilojen kovakuoriaiset

Muut sisätilojen kovakuoriaiset

Muita sisätilojen kovakuoriaisia ovat varaslesiäinen, kätkölesiäinen, riesakuoriainen, messinkikuoriainen, outokuoriainen

Perhoset, korennot ja sääsket

Perhoset, korennot ja sääsket

Huoneyökkönen on yökkösiin kuuluva perhonen, jonka siipiväli on 3 cm. Kellanharmaissa siivissä on mustia poikkijuovia ja jonka takasiivet ovat vaaleat.

Tuhatjalkaiset ja pihtihäntiäiset

Tuhatjalkaiset ja pihtihäntiäiset

Isopihtihäntä (Forficula auricularis) on n. 2 cm pitkä, tummanruskea, kapea ja litteä kuoriainen, jolla on lyhyet typistyneet etusiivet.