Näin erotat ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen

Ampiainen, mehiläinen, ja kimalainen sekoitetaan puheessa usein toisiinsa, vaikka ne kaikki ovat eri lajeja, ja ulkomuodoltaan selvästi erilaisia.

Ampiainen, mehiläinen ja kimalainen

Kaikki nämä lajit kuuluvat pistiäisten (Hymenoptera) lahkoon ja myrkkypistiäisen (Aculeata) ryhmään. Mehiläinen ja kimalainen kuuluvat edelleen mesipistiäisten lahkoon. Mesipistiäiset (Apidae) ovat mettä ja siitepölyä ravinnokseen käyttäviä myrkkypistiäisiä, joista tunnetuimpia ovat yhteiskunnissa elävät kimalaiset (Bombus) ja tarhamehiläinen (Apis mellifera).

Pistokset

Ryhmänsä nimen mukaisesti kaikilla näillä lajeilla on myrkkypiikit. Ampiaiset käyttävät myrkkypiikkiään saaliin lamauttamiseen sekä puolustautumiseen. Mehiläinen ja kimalainen pistävät ihmistä yleensä vain puolustaessaan pesäänsä. Mehiläisen myrkkypistimessä on väkäsiä, jotka ankkuroivat pistimen nahkaan ja pistämisen jälkeen hyönteinen kuoleen. Toisin kuin mehiläinen, ampiaiset ja kimalaiset eivät yleensä kuole pistäessään uhriaan. Toisinaan ampiaisen myrkkypiikki voi kuitenkin jäädä ihmisen ihoon kiinni, jolloin ampiainen kuolee.

Ampiaiset käyttävät ravinnoksi tuhohyönteisiä, mehiläinen ja kimalainen mettä

Aikuisen ampiaisen ruokavalio koostuu medestä, mutta toukkien ravinnoksi aikuiset ampiaiset keräävät puutarhojen ja peltojen tuhohyönteisistä, kun taas kimalainen ja mehiläinen käyttävät ravinnokseen mettä.

Lue lisää
Lisää lajikohtaista tietoa löydät alla olevista linkeistä:
Ampiaiset
Mehiläiset
Kimalaiset

Lähteet
Heliölä, J., Söderman, G., Kuussaari M. ja Paukkunen, J. Mesipistiäisten monimuotoisuus. Suomen ympäristökeskus.

Olsen, L-H. Sunesen, J. (2006). Pikkuötökät talossa ja puutarhassa. Gummerus.
Wikipedia
Ampiaiset

Ratkaisut

Baygon-aerosoliBaygonilla hävität ampiaiset

> Lue lisää

Raid Super

Raid Super torjuu äkäisimmätkin ötökät!

> Lue lisää Raid Super -aerosolista

Lue lisää

ampiaispesa_pieni
Ampiaispesän hävittäminen

Yksittäiset sisätiloihin eksyneet ampiaiset voi hävittää torjunta-aerosoleilla. Joskus ampiaispesä on niin hankalassa paikassa, että se on pakko tuhota.
> Lue lisää