Trooppiset hyttyset levittävät malariaa ja denguekuumetta

Malaria eli horkka

Malaria eli horkka on alkueläimen aiheuttama tauti, joka leviää malariahyttysen välityksellä. Malariaa levittävä hyttynen kuljettaa ihmisen maksaan menevää loista, joka siirtyy maksasta veren punasoluihin.

Viisi eri alkueläintyyppiä voi aiheuttaa ihmiselle malarian. Maailmassa malariaan sairastuu vuosittain noin 500 miljoonaa ihmistä, ja malariaan kuolee noin miljoona ihmistä.

Malarian estolääkityksellä pyritään ehkäisemään taudin pahinta muotoa, jonka aiheuttaa P.falciparum-alkueläin.

Malariaan ei ole toistaiseksi saatavilla rokotusta:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/ktl.mat?p_artikkeli=mat00109

Malaria-alueet maailmassa:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00108

Malariaa esiintyy Saharan eteläpuolella Afrikassa, Tyynen meren valtioissa, paikoin Etelä-Amerikassa ja Aasiassa sekä Aasian läntisillä alueilla. Malariahyttyseltä suojaudutaan nukkumalla moskiittoverkoilla suojatussa vuoteessa. Ihon paljaat alueet kannattaa käsitellä DEET-suoja-aineella sekä koko kehon suojaavalla vaatetuksella. Malaria-alueilla on saatavilla permetriinillä käsiteltyjä moskiittoverkkoja. Permetriiniä on saatavilla myös kaupallisesti ja sillä voi käsitellä omat vaatteet lisäsuojan saamiseksi.

Koska malaria leviää hyttysten välityksellä, ikadiriinia sisältävästä hyttyskarkotteesta on apua. Mekaaninen suojaus on tärkeä eli malaria-alueilla pitäisi käyttää suojaavia vaatteita ja suojaverkkoja. Malariahyttynen liikkuu erityisen aktiivisesti aamu- ja iltahämärässä.

Denguekuume

Denguekuumeeseen sairastuu vuosittain noin 50–100 miljonaa ihmistä, ja sitä esiintyy noin 100 maassa. Denguekuumeen aiheuttaa useimmiten keltakuumehyttysen levittämät flavi-virukset.

Maailman denguekuumealueita on Kaakkois-Aasiassa, Intiassa, Afrikassa ja osissa Etelä-Amerikkaa ja latinalaisessa Amerikassa.

Denguekuumeeseen ei ole estolääkitystä eikä rokotetta, mutta rokotteen kehittely on jo pitkällä.

Denguekuume lisääntyy myös kaupungeissa, sillä kaupungistumisen myötä likainen, seisova vesi tarjoaa hyvät olosuhteet hyttysille. On muistettava, että Denguekuumetta on ollut myös Euroopassa, ja se saattaa levitä uudelleen ilmaston lämpenemisen myötä.

Denguekuumetta levittäviltä hyttysiltä voi suojautua hyönteiskarkotteilla ja mekaanisella suojauksella eli suojaavalla vaatetuksella. On muistettava, että denguekuumetta levittävä hyttynen puree myös päivällä toisin kuin malariahyttynen.

Asuinympäristöissä pitäisi poistaa vesilähteitä, jotka helpottavat hyttysen lisääntymistä.

Lue lisää hyttysistä täältä.

Lähteet
Hanna Nohynek
Erikoistutkija, lääkäri, THL
Matkailijan terveysoppaan kirjoittajia
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat
Ratkaisut

Autan Protection Plus

Autan karkottaa myös trooppiset hyttyset

Autan karkotteet tehoavat punkkien ja mäköröiden lisäksi myös trooppisiin hyttysiin. Tuote kannattaa pakata mukaan jo Suomessa.

> Lue lisää Autan Protection Plus -tuotteista

Off! Hyttyssavu

Off! Hyttyssavu

Kuistilla tai grilliherkkujen ääressä on mukavampaa istua ilman jatkuvaa ininää korvan juuressa.

> Lue lisää Off! Hyttyssavusta

Lue lisää

Katso myös muut hyttysten torjuntaohjeet

> Hyttysten torjuntaan
> Hyttystietoa matkailijoille
> Hyttynen