Edellinen sivu

Hyönteisten torjunta aerosoleilla

Raid- ja Baygon-aerosoleilla pääset eroon miltei kaikista kotipiirin hyönteisistä. Hyönteisten torjunta aerosoleilla tuhoaa aikuiset ja toukkavaiheessa olevat yksilöt. Muna- ja kotelovaiheessa oleviin hyönteisiin aineet eivät tehoa, mutta kuoriutuessaan nekin joutuvat aineelle alttiiksi ja kuolevat.

Raid House– ja Raid Kukka -aerosolit torjuvat pinnoilla liikkuvat hyönteiset, kuten kirvat, hyttyset jne.

Raid-aerosoli sekä Baygon-tuotteet on tarkoitettu käytettäväksi sisätiloissa. Ne ovat pitkävaikutteisempia ja tepsivät myös hyönteisiin, joilla on kova kuori suojanaan. Älä sumuta kasveille.

Koska kaikki Raid- ja Baygon-aerosolit sisältävät hyvin samantyyppisiä tehoaineita, ovat käyttöohjeet ja varotoimenpiteet hyvin samanlaisia. Lue kuitenkin aina tuotteen käyttöohje pakkauksen kyljestä.

Varotoimenpiteet aina ennen sumutusta

Alle 1-vuotiaat lapset ja vastasyntyneet kotieläimet, häkkilinnut ja matelijat on vietävä pois käsiteltävistä tiloista. Peitä akvaariot ja sulje ilmapumppu sumutuksen ajaksi. Peitä elintarvikkeet ja lemmikkien ruoat tai siirrä ne kaappiin sumutuksen ajaksi. Ruokailuväline- ja astiakaapit sekä laatikot kannattaa laittaa kiinni. Peitä lelut tai huuhtele ne jälkikäteen.

Ravista pulloa huolellisesti ennen käyttöä. Suihkua ei saa suunnata kasvoihin. Älä koskaan sumuta iholle tai lemmikin turkkiin. Pidä tölkki mahdollisimman pystyasennossa, tai älä sumuttaessa ainakaan kallista yli vaakatason. Suihkun ei tarvitse osua hyönteiseen. Pääasia on että se joutuu aineen kanssa kosketuksiin ennen kuin hyönteisten torjunta-aine menettää tehonsa.

Varo arkoja materiaaleja

Muista varoa arkoja ja huokoisia materiaaleja. Pidä aerosolisumu 80–90 cm:n päässä seinistä ja aroista pinnoista. Jos käsittelet tekstiilejä, varmista ensin tekstiilin kestävyys huomaamattomaan kohtaan. Käsittelemätön puu imaisee aineen itseensä ja pintaan saattaa jäädä tahra, joka lähtee ainoastaan hiomalla pois. Jotkut muovit ja maalit ovat arkoja aerosolisumulle ja saattavat muuttua sameaksi.

Sisätiloissa lentävät hyönteiset

Valmistetta sumutetaan ilmaan niin, että sumu täyttää tasaisesti huoneilman. Pidä huolta että aine leviää varsinkin ikkunanpieliin, roskakorien sekä tiskialtaan läheisyyteen ja kaikkialle missä kärpäset ja muut hyönteiset viihtyvät.

Ryömivät hyönteiset

Hyönteisten olinpaikat sumutetaan tölkin kyljessä mainitulta etäisyydeltä. Käsittele erityisen tarkasti lattianraot, lattian ja lattialistan väliset raot, hormit, jääkaapin alus, tiskipöydän aluskaappi ja tiskipöydän sokkeli sekä keittiökaapiston valeseinien taustatilat, mikäli pääset niihin käsiksi. Älä ylitä sumutusmäärien ohjearvoja varsinkaan silloin, kun käsiteltävä tila on pieni.

Kylpyhuoneessa kiinnitä huomio lattiakaivoon, sen ympäristöön sekä wc-altaan ympäristöön. Käy läpi kaikki rakoset. Ideana on tähdätä sumu hyönteisten olinpaikkoihin mutta myös kulkureiteille. Monet lajit lähtevät liikkeelle yöaikaan ja joutuvat viiveellä kosketuksiin torjunta-aineen kanssa.

Vaatekoin toukat

Ennen käsittelyä tekstiilit harjataan ulkona huolellisesti. Huonekalut imuroidaan ja pölypussi viedään ulos. Sumuta noin 50 cm:n etäisyydeltä käsiteltäviin vaatteisiin, huonekalujen päällisiin, mattoihin jne. Tekstiilit käsitellään kevyesti niin, että ne tulevat lievästi kosteiksi, eivät märiksi. Jos kyseessä on esimerkiksi paksu tai täytetty istuintyyny, yritä saada hyönteisten torjunta-ainetta tyynyn alapuolelta sen sisään. Älä harjaa tai pese tekstiilejä, kun haluat suojan säilyvän materiaalissa. Vuodevaatteet on kuitenkin pestävä ja vaatteet harjattava tai pestävä ennen kuin ne otetaan käyttöön. Älä käsittele turkiksia tai arkoja tekstiilejä.

Sumutuksen jälkeen

Muista pestä kädet. Pidä huone suljettuna 10 minuuttia sumutuksen jälkeen. Tee enintään kaksi käsittelyä vuorokaudessa samassa tilassa. Noin 20:ssä minuutissa sumute on laskeutunut hengitysilmasta pinnoille: aine on täysin kuivaa, eikä tartu tai tahraa enää. Tilassa voi oleskella, kunhan sen ensin tuulettaa hyvin.

Aine tehoaa kosketuksesta – jätä se siis pinnoille

Sumute jättää hieman nahkean kalvon, jonka voi pestä vedellä ja astian- tai yleispesuaineella pois. Älä kuitenkaan pese pintoja sinä aikana, jolloin haluat aineen vaikuttavan hyönteisiin. Aineen teho ja tehoaika riippuvat ilmanvaihdosta ja -kosteudesta, valon määrästä sekä pinnan laadusta ja huokoisuudesta. Tiiviille ja kovalle pinnalle aine jää vaikuttamaan tehokkaasti; huokoiseen materiaaliin se imeytyy, eikä vaikuta siis yhtä tehokkaasti. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että kalvoa ei kannata pestä tai harjata pois vähintään vuorokauteen.

Hedelmät unohtuivat pöydälle

Ihmiset ovat usein epätietoisia siitä, voiko aerosolisuihkun alle jääneitä kasveja tai ruokaa syödä. Käsiteltyjä elintarvikkeita ei tulisi syödä ollenkaan. Kuitenkin esimerkiksi kuorittavat hedelmät ovat syötävissä. Pese hedelmä ensin, sillä kuorittaessa aine joutuu helposti käsistä hedelmälihaan. Älä syö elintarvikkeita, joihin aerosoli pääsee imeytymään.

Älä hermostu hyönteisistä marjoissa

Vihanneksia (esim. chili) ja marjapensaita voi sumuttaa ko. tarkoitukseen soveltuvilla torjunta-aineilla. Niitä ei tule sumuttaa enää silloin, kun hedelmä tai marja on kehittynyt. Lisäksi, sumuttaminen tässä vaiheessa on turhaa, sillä kasvien pinnoilla liikuskelevat hyönteiset eivät koske hedelmään vaan kohdistavat mielenkiintonsa aivan muihin kasvinosiin. Turvaudu torjuntaan mikäli näet tuholaisia kasvu- ja kukintavaiheessa. Vahingoittaessaan lehtiä, silmuja ja vartta hyönteiset vahingoittavat myös tulevaa satoa.

Kerta-altistuksesta ei vaaraa

Kotipiirissä käytetyistä hyönteisten torjunta-aerosoleista (tai muistakaan torjunta-aineista) ei oikein käytettynä ole ihmisille tai muille nisäkkäille mitään vaaraa. Käytettävät määrät ovat äärettömän pieniä ja mahdollinen altistus satunnaista. Vasta pitkäaikainen, vuosia jatkuva altistus saattaa aiheuttaa herkistymistä tai allergisoitumista.

Tuotteet kestävät pitkään oikein säilytettyinä

Aerosolit tulisi säilyttää kuivassa ja huoneenlämmössä. Tölkit kannattaa tuoda talveksi lämpimään, sillä pakkaseen jätetyn tuotteen tehoa ei voida täysin taata. Oikein säilytettyinä tuotteet kestävät vähintään kolme vuotta.

Yleisin ongelma aerosoleissa on se että aine ei tule tölkistä ulos, vaikka sitä vielä selvästi on jäljellä. Tämä johtuu ponneaineen loppumisesta, mikä tapahtuu helposti, kun tölkkiä kallistetaan sumutettaessa liikaa. Pidä siksi tölkki mahdollisimman pystyssä aina kun sumutat.

Aerosolit ovat tulenarkaa tavaraa

Aerosolit sisältävät tehoaineiden lisäksi liuottimia, hajusteita, ponneaineita ja usein vettä. Tehoaineina niissä käytetään yleensä pyretriinejä, ja jos tuote on tarkoitettu myös ryömivien ja kovakuoristen hyönteisten torjuntaan, siihen on lisätty pitkävaikutteisempia tehonaineita. Lue lisää tehoaineista täältä.

Noudata käyttöohjeita myös sumutuksen määrän suhteen. Aerosolien ponneaineina käytetään nesteytettyjä kaasuja: yleensä propaanin ja butaanin seosta. Tätä seosta sisältävien valmisteiden liika sumuttaminen voi johtaa räjähdysherkän ilmakaasuseoksen syntymiseen. Älä sumuta kaappeja tai komeroita yhtäjaksoisesti viittä sekuntia pitempään. Huolehdi tuuletuksesta. Älä sumuta sähkölaitteisiin tai mihinkään paikkaan, jossa on kipinävaara.

Muista myös, että aerosoleja ei saa säilyttää auringonpaisteessa eikä yli 50°C lämpötilassa. Niitä ei saa puhkaista tai polttaa tyhjänäkään. Älä koskaan suihkuta aerosoleja avotuleen tai hehkuvaan aineeseen. Eristä sytytyslähteistä. Älä tupakoi, kun käsittelet aerosoleja.

Lähteet
Kirjat: Ekbom, P. & Myllymäki, A. & Roivainen, S. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry