Edellinen sivu

Puutarhan tuholaiset ja torjunta

Puutarhan tuholaiset väijyvät kasveja

Puutarha ja kasvit ovat ilon aihe mutta vaativat kovasti työtä. Kasveja väijyvät erilaiset kasvitaudit ja tuhohyönteiset, puutarhan tuholaiset. Hyönteisten tuhoja voidaan ennaltaehkäistä, ja niitä vastaan voidaan suojautua erilaisin keinoin.

Auta kasveja pitämään puolensa

Kaikkien elollisten olentojen paras suoja ulkoista uhkaa vastaan on hyvä vastustuskyky. Pidä kasvit hyvässä kunnossa oikealla kastelulla ja lisäravinnolla. Vuoroviljely on tärkeä osa tuholaisten ennaltaehkäisyä. Käytä hyväksesi tuholaisten luonnollisia vihollisia. Suosi pikkulintuja, jotka syövät kilokaupalla hyönteisiä päivittäin. Leppäkertut pitävät kurissa kirvakantaa. Ota selvää mahdollisista karkote- ja houkutuskasveista. Pidä rikkakasvusto kurissa. Kasvien hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä on lukuisia. Tarkkaile kasvejasi päivittäin, ja ryhdy toimiin heti jos tuholaisia ilmaantuu.

Sumutteet sopivat joskus – eivät aina

Puutarhan tuholaiset voit torjua poimimalla niitä sormin, erilaisilla saippualiuoksilla, pölytteillä, hauteilla ja keitoksilla, hyönteistikuilla, suihkutuksella ja huuhteluilla, verkoin, ansoin, kauluksin jne. Keinoja on lukemattomia. Löydät sopivilla hakusanoilla Internetistä kattavia puutarhasivustoja ja keskustelupalstoja, joista saat yksityiskohtaisia neuvoja ja vinkkejä tuholaisten torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn.

Pyretriiniaerosolit, ovat hyvä torjuntakeino, mutta niiden käytölle on rajoituksia. Ne tehoavat huonosti hyönteisiin, jotka eivät vaeltele kasveilla. Esimerkkinä voidaan käyttää pistiäisiä, jotka käyvät nopeasti munimassa marjan sisään ja poistuvat paikalta. Tarkista tuotekohtaisesti sopivuus kasveille. Pääsääntöisesti pyretriiniaerosolit sopivat hyvin koristekasveille, mutta niitä ei tulisi sumuttaa ravintokasveille; paitsi esimerkiksi marjapensaille ennen marjan kehittymistä.
Lue RAID-tuotteistamme ja aerosolien käytöstä.

Katso yleisimmät puutarhakasvituholaiset.

Lähteet
Kirjat: Kurppa, A. (MTT). Onnistuneen kasvinsuojelun perusteet.
Irmeli Markkulan toimittama kirja: Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita (1998). Kasvinsuojeluseura ry. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N.o 91.
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT
Internet-sivustot: www.yrttitarha.com/tietopankki/, www.kuluttajavirasto.fi