Edellinen sivu

Torjuntatuotteissa käytettävät tehoaineet

Pyretriini ja pyretroidit

Pyretriini on dalmatianpäivänkakkaran tuottama ainesosa, jota kerätään Keniassa käsin. Yleisesti tunnettujen valmisteiden teho perustuu useimmiten aineryhmään nimeltä pyretriinit – pyretroidit. Vaikka nämä aineet ovat erittäin myrkyllisiä vaihtolämpöisille eliöille, on niillä nisäkkäiden kannalta muutamia erinomaisia ominaisuuksia:
– ne ovat ns. laajaspektrisiä, eli ne tehoavat hyvin mitä erilaisimpiin hyönteisiin
– ne tehoavat nopeasti ja pieninä määrinä
– ne hajoavat nopeasti, joten niistä ei kerry jäämiä luontoon tai nisäkkäiden kehoon

Auringonvalossa luonnon pyretriini hajoaa jopa 10:ssä minuutissa, synteettiset pyretroidit ovat pysyvämpiä. Hyviin ominaisuuksiin voidaan lisätä vielä muutama:
– hyönteisillä ei synny resistenssiä näitä tehoaineita vastaan
– tehoaineet ovat selektiivisiä, eli ne eivät oikein käytettynä aiheuta vaaraa ihmisille tai muille nisäkkäille

Pyretriinin huono puoli on sen allergisoiva vaikutus, joka johtuu aineessa olevista epäpuhtauksista. Raid-tuotteissa käytetään vain puhdistettua pyretriiniä, joten tätä ongelmaa ei tuotteissamme ole. Pyretriinin herkistävästä vaikutuksesta on pyritty eroon kehittämällä pyretroideja.

Pyretroidit ovat synteettisiä pyretriinejä

Pyretroidit ovat pysyvämpiä yhdisteitä kuin pyretriinit, jolloin ne sopivat hyvin ryömivien hyönteisten torjuntaan (vaikutusaika jopa viikkoja). Aerosoli jätetään pinnoille vaikuttamaan myös niihin hyönteisiin, jotka eivät sumutusvaiheessa joutuneet aineen kanssa kosketuksiin. Pyretroidien myrkyllisyys on hyönteisille 1.000–10.000 kertainen verrattuna tasalämpöisiin eliöihin.

Tuotteissamme käytettyjä pyretroideja:

Syflutriini

(Baygon aerosoli)
Tätä pyretroidia on käytetty tuholaisten torjunnassa jo 15 vuotta. Se vaikuttaa tehokkaasti kosketus- ja syömämyrkkynä.

Alletriini

(Raid Electric Killer)
Nopeasti lamauttava vaikutus hyönteisiin. Karkottaa hyönteiset, mutta sillä on myös kuolettava vaikutus niihin suljetussa tilassa.

Permetriini

(Raid Ampiaistorjunta ja Muurahaisaerosoli)
Permetriini torjunta-ainetta käytetään joissain maissa karkottamaan hyttyset tekstiileistä. Sillä käsitellään vaatteita, telttakankaita, hyttysverkkoja, ja yhdessä DEETin kanssa sen on todettu antavat miltei 100 % suojan hyttysiä vastaan.

Deltametriini

(Raid Muurahaissirote)
Vaikuttaa hyönteisiin kosketuksesta.

Pyretriini

(Raid aerosolit, OFF! Hyttyssavu)
Pyrethrum-kasvia on käytetty hyönteisten torjuntaan ammoisista ajoista lähtien. Sitä kasvatetaan muun muassa Kenian ylängöillä. Kenia tuottaa noin puolet maailman pyretriiniuutteesta, jonka suurimpia tuojia ovat USA ja Eurooppa. Nestemäisen uutteen lisäksi pyrethrum-kasveista jäävää massaa käytetään hyttyssavu-tuotteiden sidosaineena.

Pyretriini lamauttaa hyönteiset erittäin tehokkaasti, mutta vaikutus lakkaa nopeasti (jopa muutaman tunnin kuluttua). Niinpä sen ohella Raid aerosoleissa käytetään vaikutusta pidentävää piperonyylibutoksidia. Hyönteiset eivät kehitä resistenssiä pyretriiniä vastaan, sillä luonnontuotteena sen koostumus on sadon mukaan joka kerta hieman erilainen.

Muut aktiiviaineet tuotteissamme:

Spinosadi

(Raid Muurahaissyötti)
(Baygon Muurahaisrasia)
Tehoaa hyönteisiin kosketuksesta tai nieltynä.

Lähteet
Internet-sivustot: www.ileia.org, www.baygon.com